Regl Hijyen Ürünleri

Yayın Tarihi: 13 Kasım 2023

Biyolojik, sağlıklı ve doğal bir süreç olan adet kanaması, regl olan bireylerin her ay yaklaşık yedi gün süreyle yaşadığı bir durumdur. Menstrüasyon esnasında ise hem hijyen açısından hem de adet kanının iç çamaşırına bulaşmaması için yüzyıllardır çok çeşitli ürün kullanılmıştır. Bu blog yazımızda adet kanaması esnasında kullanılan regl hijyen ürünlerinden bahsediyor olacağız. Ürünler hakkında detaylı bilgiye geçmeden önce, regl hijyen ürünlerine erişimin niçin insan hakları bağlamında değerlendirildiğini aktarıyor olacağız. Regl tabusu, regl yoksulluğu ve regl görünmezliği ile mücadelemizi “doğru ve güvenilir bilgi” kaynaklarının oluşturulmasına destek sağlayarak taçlandırmak istiyoruz.

İnsan Hakları Beyannamesi’ne göre her birey temel sağlık hizmetlerine erişim hakkına sahiptir. Menstrüasyon hijyen ürünleri, döngü esnasında regl deneyimi yaşayan bireylerin sağlığını korumak için önem arz etmektedir. Bu ürünlere erişimin kısıtlı olması, bireylerin sağlık hakkının ihlal edilmesi anlamına gelmektedir.

Hijyenik regl ürünlerine erişim yalnızca sağlık hakkı kapsamında değil, aynı zamanda cinsiyet eşitliği hakkı kapsamında da değerlendirilmektedir. Cinsiyet eşitliği hakkı, tüm cinsiyet kimlikleri arasında toplumsal, ekonomik ve kültürel eşitliğin sağlanmasını içerir. Regl hijyen ürünlerinin erişilebilir olması, cinsiyet eşitliği konusundaki adil fırsatların desteklenmesine katkı sağlar. Bu ürünlere erişimin sağlanması; toplumsal cinsiyet eşitsizliği, regl yoksulluğu ve diğer ayrımcılık biçimleriyle mücadeleyi destekler.

Regl hijyen ürünleri hakkında yeterli, doğru ve güvenilir bilgiye erişilememesi de eşitsizliği yeniden üreten başka bir parametredir. Peki, regl hijyen ürünlerini hangi kategorilerde ele alabiliriz, bir bakalım!

Hijyenik Pedler

En sık kullanılan ve en iyi bilinen tek kullanımlık hijyenik üründür. Yapışkan dış yüzeyi sayesinde iç çamaşırına yapıştırılarak kullanılmaktadır. Adet kanının yoğunluğuna göre farklı boy ve katmanlarda üretilmektedir. Ayrıca kokulu olanları olmakla birlikte pamuklu, bambulu şeklinde üretilen çeşitleri de bulunmaktadır. Vajinal enfeksiyonları engellemek amacıyla pedin dolmasını beklemeden 3-4 saatte bir değiştirilmelidir.

Tamponlar

En sık kullanılan ve en iyi bilinen tek kullanımlık hijyenik üründür. Yapışkan dış yüzeyi sayesinde iç çamaşırına yapıştırılarak kullanılmaktadır. Adet kanının yoğunluğuna göre farklı boy ve katmanlarda üretilmektedir. Ayrıca kokulu olanları olmakla birlikte pamuklu, bambulu şeklinde üretilen çeşitleri de bulunmaktadır. Vajinal enfeksiyonları engellemek amacıyla pedin dolmasını beklemeden 3-4 saatte bir değiştirilmelidir.

Menstrüel Kaplar

Tamponlar gibi vajina içine yerleştirilerek kullanılan menstrüel kaplar, adet kanının haznesinde biriktirerek sıvının vajina dışına çıkmasını engellemektedir. Silikon ya da plastikten yapılmaktadırlar. Kanama yoğunluğuna göre 8-10 saat vajina içinde kalabilmektedir. Çıkarıldıktan sonra su ve sabunla yıkanıp tekrar kullanılabilmektedir ve her adet döneminin sonunda sterilize edilip uygun koşullarda saklanmalıdır. Kullanım koşullarına dikkat edildiğinde 5-10 yıl süreyle kullanılabilmektedir.

Period Diski

Menstrual kap gibi vajinaya yerleştirilip rahim ağzına tam bir şekilde oturtulmalıdır. Silikon ya da plastikten yapılan period diski vajinada en fazla 6-8 saat kalabilmektedir. En büyük avantajı ise adet döneminde kan olmadan seks yapılabilmesidir.

Yıkanabilir Pedler ve Menstrüel Külot

Özel emici tabakaları olan, özellikle pamuk, bambu ve polseyter yapıda sıvı emme kapasitesi yüksek kumaşlardan yapılan, antibakteriyel, antialerjen özellikli ve yıkanıp defalarca kullanılabilen hijyenik ürünlerdir. Kullanım koşullarına dikkat edildiği sürece 5 yıl süreyle kullanılabilmektedir. En fazla 5-6 saatte bir değiştirilmelidir. Bazen kanın sızması ve çok yoğun kanama olduğunda başka ürünler de kullanılması gerekmesi tek olumsuz yanıdır.

Günlük Pedler

Adet kanamasının az olduğu günlerde ve vajinal akıntının yoğun olduğu günlerde kullanılabilen tek kullanımlık hijyenik ürünlerdir. Yapışkan dış yüzleri sayesinde iç çamaşırına yapıştırılan günlük pedler hijyenik pedler gibi kanatlı değildir. Vajinal enfeksiyonu engellemek için en fazla 2 saatte bir değiştirilmelidir. Vajinal akıntı dönemlerinde iç çamaşırını değiştirilemeyeceği dönemler dışında kullanımı fazla önerilmemektedir.

Son olarak hijyenik regl ürünlerinin tercihindeki faktörler çok önemlidir. Bu faktörler, regl dönemi boyunca adet gören bireylerin yaşadığı zorlukları hafifletmek ve bu dönemi daha sağlıklı ve insancıl hale getirmek amacıyla ele alınmalıdır. Alım gücü, regl ürünlerine erişimin kolaylığı, temiz su, sabun ve çöp kutularına erişimin sağlanması, rahatlık, kişinin sağlık durumu, adet kanının yoğunluğu, doğaya etki ve sürdürülebilirlik gibi etkenler, regl yoksulluğunu azaltmaya yönelik stratejilerin oluşturulmasında dikkate alınmalıdır. Bu faktörlerin iyileştirilmesi, regl yoksulluğu ile mücadelede önemli bir adım olacaktır.

Unutmayalım ki, adet döngümüz gibi kullanımda tercih edeceğimiz ürünler kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir.

Sağlıkla kalın.

Op. Dr. Merve OLGUN
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Cinsel Terapist ve Aktivist

Adsız tasarım (18)

Regl Çemberi

Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerini merkeze alarak menstrüel sağlık okuryazarlığı, sağlık hakkı ve toplumsal cinsiyet eşitliği kesişiminde regl görünmezliğiyle mücadele eden bir girişimdir.

Adres

Adalet Mah. Anadolu Cad. No:41 Megapol Tower 081 Bayraklı İzmir

iletişime geçin

Takip Edin